Einde support van SharePoint Server 2013 op 11 april: upgrade nu!

door | 06-04-23 | Tech nieuws | 0 Reacties

Gebruik je nog SharePoint Server 2013 binnen jullie organisatie? Dan wordt het de hoogste tijd om op korte termijn te migreren naar een nieuwere versie of SharePoint Online! Microsoft stopt namelijk de support voor deze versie op 11 april. Dit betekent dat er geen updates meer worden uitgebracht en het systeem instabiel kan worden met een grotere kans op beveiligingslekken.

De achtergrond

Volgens de levenscyclus van producten van Microsoft loopt SharePoint Server 2013 op 11 april uit de support. Dat is het moment dat er tien jaar zijn verstreken sinds de lancering. Dit principe geldt ook voor andere versies, zoals SharePoint 2016 en 2019.

Theoretisch hebben gebruikers de optie om hun huidige SharePoint 2013-server te blijven gebruiken zonder ondersteuning. Dit brengt echter aanzienlijke risico’s met zich mee en wordt zeker niet aanbevolen.

Hoewel het begrijpelijk is dat het plannen van een upgrade- of migratieproject een lastige taak kan zijn, is het zeker de moeite waard om de risico’s te overwegen die zullen ontstaan als er geen actie wordt ondernomen.

Risico’s van het gebruik van SharePoint 2013 na de verlengde ondersteuningsdatum

Geen technische ondersteuning

Na de SharePoint 2013 end-of-support datum (11 april 2023) zijn gebruikers die niet hebben geüpgraded, afhankelijk van externe leveranciers als ze op zoek zijn naar technische ondersteuning. Dit kan behoorlijk kostbaar zijn. Bovendien zal het gebruik van het platform worden beïnvloed omdat er geen periodieke (security) updates meer worden uitgebracht en rechtstreekse ondersteuning dus niet meer mogelijk is.

Verminderde beveiliging

Gedurende de ondersteuningsperiode biedt Microsoft regelmatig beveiligingspatches en updates om cyberaanvallen te helpen voorkomen. Zonder deze periodieke releases lopen gebruikers meer risico op inbreuken in hun systemen en kan Microsoft geen inbreuken aanpakken die zich voordoen als gevolg van verouderde software.

Verstoring van bedrijfsactiviteiten

Nu Microsoft na het einde van de levensduur van SharePoint 2013 geen ondersteuning meer kan bieden voor storingen, zijn bedrijfsactiviteiten vatbaarder voor uitval.

Het kan dus zelfs voorkomen dat vanwege een aanval of bepaalde technische verstoring het platform helemaal niet meer werkend te houden is.

Het toevoegen van nieuwe functies kan snel een uitdaging worden

Gebruikers die nieuwe functies willen integreren, zullen tegen enkele problemen aanlopen, aangezien de verouderde versie van SharePoint compatibiliteitsproblemen zal hebben. Ook leveranciers van maatwerk en uitbreidingen voor op SharePoint 2013 zullen hun producten gaan blokkeren. De beste aanpak is om over te schakelen naar SharePoint Online of te upgraden naar een nieuwe versie van SharePoint Server.

Op korte termijn hulp nodig?

We hebben al veel ervaring opgedaan in het efficiënt migreren van SharePoint Server 2013 naar een nieuwe versie of SharePoint Online. We weten de do’s en don’ts en kunnen goed assisteren bij het in kaart brengen van een dergelijke migratie.

Graag meer weten over de mogelijkheden die wij kunnen bieden? Maak dan snel een kennismakingsafspraak via de knop Kennismaken bovenaan het scherm.

Gideon Kos

Gideon Kos

Productivity Specialist Microsoft @ ModiShare

Microsoft (Office) 365 enthusiast with extensive experience designing and configuring M365 and SharePoint environments. Gideon is also a Microsoft Certified Trainer and regularly writes knowledge blogs on this website.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Microsoft 365 nieuws en updates maandelijks in je inbox?

Met onze Monthly Recap mail ontvang je elke maand onze updates in jouw mailbox.

Per maand