Jouw SharePoint Online URL wijzigen is nu mogelijk; het hoe en de impact

door | 05-12-22 | Blog | 0 Reacties

We schreven het een aantal jaar geleden al dat Microsoft dit mogelijk zou gaan maken, en eindelijk is het dan zover. Je kunt nu jouw SharePoint Online URL wijzigen in iets anders. Het was altijd zo dat de naam die gekozen werd bij het aanmaken van de Microsoft 365-omgeving naderhand niet meer te wijzigen was. Niet fijn als intussen bijvoorbeeld de bedrijfsnaam veranderd is of is samengegaan met een ander bedrijf. In dit artikel lees je over hoe dit principe werkt en wat de impact van deze actie is.

Wat is het

Stel je hebt voor jouw bedrijf genaamd Appelboom B.V. een SharePoint Online omgeving op de URL https://appelboom.sharepoint.com. Nu gaat het bedrijf samen met een andere organisatie genaamd Perenboom B.V. en moet ook de SharePoint URL worden aangepast naar de nieuwe bedrijfsnaam. Dan is het nu mogelijk om (eindelijk) jouw URL om te zetten naar https://perenboom.sharepoint.com.

Technische handelingen

Het omzetten van de SharePoint URL is een technische aangelegenheid. Het proces bevat meerdere stappen, zoals het toevoegen van een domeinnaam in Azure, uitvoeren van een commando in PowerShell en daarna het controleren van de configuratie. Ons aanraden is om deze stappen door een specialist te laten uitvoeren die precies weet op welke services deze wijziging invloed heeft, ook gezien de beperkingen van deze domein wijziging.

Beperkingen

Het wijzigen van de SharePoint Online URL is alléén mogelijk als er in jouw SharePoint-omgeving 10.000 of minder sites staan. Let op: dit is inclusief OneDrive sites van de gebruikers!

Daarnaast kun je slechts één keer jouw SharePoint URL wijzigen. Wil je toch vaker wijzigen? Dan zul je een ticket moeten indienen bij Microsoft. Je kunt dus ook niet meer terugwijzigen naar de oorspronkelijke URL.

Impact

De URL wijziging heeft impact op veel services binnen Microsoft 365. Een hele simpele maar wel belangrijke is namelijk dat linkjes die zijn aangebracht op sites en in documenten, welke wijzen naar de oude SharePoint URL, niet automatisch meewijzigen. Die zul je allemaal zelf moeten aanpassen.

Een andere welke belangrijk is om te weten is dat verwijderde sites die vóór de URL-wijziging zijn verwijderd niet meer kunnen worden teruggezet ná de wijziging. Ook point-in-time restore kan niet meer gebruikt worden om terug te gaan naar een versie van vóór de wijziging.

En mocht je in jouw SharePoint gebruikmaken van SPFx SharePoint add-ins, dan zal er een technische aanpassing in de configuratie van deze apps moeten plaatsvinden om ze weer werkend te krijgen ná de URL-wijziging.

Gebruikers gaan op diverse plekken wat merken, namelijk dat iedereen een foutmelding krijgt de eerste keer dat ze naar het tabblad Bestanden (Files) gaan in Teams. Ná die eerste keer werkt het wel weer.
Of in OneDrive, waar de sectie Snelle toegang (Quick access links) niet meer werkt.

En zo zijn er nog veel meer belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden voordat je deze URL-wijziging gaat uitvoeren. Microsoft heeft een handige pagina online staan waarop je al deze zaken kunt nalezen, verdeeld in low, medium en high impact.

Zou je graag een wijziging van jouw SharePoint URL uitvoeren, en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Wij helpen je graag om de impact in kaart te brengen voor jouw Microsoft 365-omgeving en de wijziging succesvol uit te voeren.

Gideon Kos

Gideon Kos

Productivity Specialist Microsoft @ ModiShare

Microsoft (Office) 365 enthusiast with extensive experience designing and configuring M365 and SharePoint environments. Gideon is also a Microsoft Certified Trainer and regularly writes knowledge blogs on this website.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Microsoft 365 nieuws en updates maandelijks in je inbox?

Met onze Monthly Recap mail ontvang je elke maand onze updates in jouw mailbox.

Per maand