Blijf nog beter verbonden met het nieuwe Microsoft Viva; het wat en hoe

door | 05-02-21 | Microsoft 365, Teams, Viva | 0 Reacties

Het aantal thuiswerkers is het laatste jaar explosief gestegen, zij het niet helemaal vrijwillig. Maar de kans is groot dat het aantal thuiswerkers ná de pandemie velen malen groter blijft dan wat het was voor. Microsoft heeft niet stilgezeten en een nieuw platform gelanceerd wat werken op afstand gemakkelijker kan maken: Microsoft Viva. Microsoft noemt het een “employee experience platform” dat jou gaat helpen verbinding te maken met de werkplek, zelfs als je altijd alleen op afstand werkt. De tools in Microsoft Viva werken via AI (Artificial Intelligence) en integreren nauw met Microsoft 365 en Teams. In dit artikel leg ik je graag wat meer uit over de verschillende onderdelen van Microsoft Viva.

Viva Connections: Intranet opnieuw uitgevonden

Microsoft Viva kan gezien worden als een moderne, elegantere kijk op het bedrijfsintranet. Viva Connections biedt één toegangspunt voor interne communicatie, communities en beleid vanuit een speciale Teams-app.

Microsoft heeft in een onderzoek gezien dat bijna 60% van de werknemers zich sinds de omslag naar thuiswerken minder met hun team verbonden voelen. Viva Connections kan op dit vlak enorm helpen.

Viva Connections is gebouwd op SharePoint en heeft daardoor een bekende look & feel. Wat kun je er precies mee? Bedrijfsleiders kunnen via personeelsmeetings (‘town halls’) contact leggen met hun mensen, en medewerkers hebben via Viva Connections directe toegang tot allerhande bedrijfsnieuws, bedrijfsbeleid en bedrijfsvoordelen. Zo kunnen zij op één centrale plek terecht voor nieuws, informatie én het aanvragen van resources.

Viva Connections is te verbinden met Yammer voor de gebruiker belangrijke communities en gesprekken in Viva Connections verschijnen. Een persoonlijk dashboard helpt jou daarnaast om alle nuttige en gewenste resources te vinden vanuit Viva en van andere apps in je digitale werkplek.

Viva Connections

Viva Insights: Maximaal profiteren van werktijd

Dat thuiswerken voor lange tijd is niet ideaal. Het kan soms lastig zijn om focus te houden en beschikbare tijd goed in te delen. Hiervoor is Viva Insights gelanceerd.

Via een Teams-app heb je toegang tot Viva Insights. Het helpt werknemers contact te onderhouden met collega’s en waakt over de nodige tijd voor pauzes en voor leren of werk waarbij focust vereist is.

Ben je een manager dan biedt Viva Insights jouw datagestuurde inzichten en aanbevelingen (met privacybescherming) ter bevordering van gezondheid en succes van jouw team. Viva Insights helpt de manager na te gaan of bijvoorbeeld een burn-out dreigt bij een team, en levert ook aanbevelingen zoals het aanmoedigen van een team om notificaties (meldingen) uit te schakelen, agenda’s te blokkeren en dagelijkse prioriteiten in te stellen om te focussen op het belangrijkste.

Viva Insights gebruikt data en signalen uit Teams, Outlook en de andere apps binnen Microsoft 365. Daarnaast kan het ook data gebruiken vanuit tools van derden zoals Zoom, Workday en SAP SuccessFactors.

Privacy en veiligheid is een belangrijke factor geweest in de bouw van Viva. Persoonlijke insights zijn enkel zichtbaar voor de werknemer. Insights voor managers worden gegenereerd met behulp van geaggregeerde en gede-identificeerde data. Dit betekent dat persoonlijke data zal worden gemaskeerd.

Viva Insights

Viva Learning: Centrale hub voor leren en groeien

Dit is ook een hele mooie toevoeging aan Viva. Met Viva Learning kunnen werknemers op één centrale plek inhoud ontdekken zoals bijvoorbeeld cursussen en opleidingen. Met behulp van AI wordt de juiste inhoud op het juiste moment aangeboden. Hierbij wordt inhoud gebundeld van LinkedIn Learning, Microsoft Learn, de eigen content van de organisatie en opleidingen van dienstverleners zoals Skillsoft, Coursera, Pluralsight en edX.

Viva Learning helpt om van leren een natuurlijk aspect van de bedrijfscultuur én van de dagelijkse routine van elke werknemer te maken. Managers krijgen de mogelijkheid om leermogelijkheden toe te wijzen en na te gaan of cursussen werden afgewerkt. Zo kan de leercultuur verder worden bevordert.

Viva Learning

Viva Topics: ‘Wikipedia’ van kennis en organisatie binnen een organisatie

Het valt niet altijd mee om een expert te vinden, bedrijfsafkortingen te begrijpen of om de juiste content te vinden. Dat geldt nog meer als je net nieuw bent of in je eentje thuiswerkt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen ongeveer 7 weken per jaar spenderen aan het opzoeken of hersamenstellen van informatie.

Viva Topics biedt hier uitkomst. Dankzij Viva Topics kun je gemakkelijker kennis vanuit de hele organisatie vinden, of mensen verbinden met die kennis. Ook dit kan volledig in Teams.

Viva Topics is als een ‘wikipedia’ van kennis vanuit de hele organisatie. De drijvende kracht is AI, wat gebruikt wordt voor de automatische ordening van kennis en expertise tot relevante categorieën zoals ‘projecten’, ‘producten’, ‘processen’ en ‘klanten’.

Viva Topics bewaart automatisch het overzicht over topic cards terwijl mensen actief zijn in apps als Office, SharePoint en Teams. Als werknemers op zo’n card klikken, verschijnt een specifieke Topic Page met documenten, clips en mensen die ermee te maken hebben.

Experts binnen het bedrijf kunnen ook helpen bij het beheren van de informatie in Topics door hun kennis te delen via eenvoudige, handig aan te passen websites die Topic Pages worden genoemd.

Topics gebruikt uiteraard de data in alle Microsoft 365-diensten, maar kan ook andere diensten integreren zoals ServiceNow en Salesforce. Daarnaast kan via Graph-connectors makkelijk verbinding gelegd worden met nog meer diensten.

Viva Topics

Viva Topics is beschikbaar

Wil je zelf aan de slag met Microsoft Viva dan kan dat. Viva Topics is als eerste onderdeel wereldwijd beschikbaar gemaakt. Uitgebreide informatie over Viva Topics vind je hier. Voor Viva Topics is een licentie nodig en als uitbreiding op de bestaande Microsoft 365-abonnementen zoals E3 en E5. Het kost 5 euro per maand per gebruiker, en je kunt 30 dagen testen met 25 gebruikers.

Wij kunnen ons voorstellen dat het lastig is om dit helemaal zelf te doen. Wil je beginnen met testen van Microsoft Viva kunnen wij jou hier altijd bij helpen!

Tot slot een video waarin Microsoft Viva en de verschilende onderdelen goed worden getoond.

Gideon Kos

Gideon Kos

Microsoft 365 Specialist @ ModiShare

Microsoft (Office) 365 enthusiast with extensive experience designing and configuring M365 and SharePoint environments. Gideon is also a Microsoft Certified Trainer and regularly writes knowledge blogs on this website.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per maand

Op de hoogte blijven?

Schrijf je nu in op de mailinglist en ontvang maandelijks onze kennisblogs en Microsoft 365 nieuws in je mailbox.

Gelukt! Vanaf nu ontvang je maandelijks het laatste nieuws en handige kennis!