Teams: Zelf teamsjablonen maken als basis voor nieuwe teams

door | 03-02-21 | Microsoft 365, Teams | 0 Reacties

Met Microsoft Teams kun je nieuwe lege teams aanmaken of kiezen uit één van de aangeboden teamsjablonen. Daarnaast is het ook mogelijk om als organisatie zelf teamsjablonen te maken waarmee gebruikers nieuwe teams kunnen aanmaken. Het zelfgemaakte teamsjabloon geldt dan als basis voor nieuwe teams.

Zelf sjabloon aanmaken

Dit doe je door als beheerder naar het Teams-beheercentrum te gaan en vervolgens in het menu onder Teams te kiezen voor Teamsjablonen. Je krijgt dan een lijst van bestaande sjablonen te zien zoals deze:

Dit zijn de standaard sjablonen die Microsoft heeft gemaakt. We kunnen vanaf hier eenvoudig zelf een nieuw sjabloon gaan maken.

Klik op Toevoegen. Heb je nog niet eerder een sjabloon gemaakt dan krijg je (kort) een notificatie in beeld met de melding dat het aanmaken van een eerste sjabloon iets langer kan duren.

Uitgangspunt selecteren

We hebben nu de keus uit drie opties:

  1. Een volledig nieuw sjabloon maken – vanaf scratch een nieuw sjabloon opbouwen
  2. Een bestaand team als een sjabloon gebruiken – een bestaand team selecteren die als basis gaat dienen voor een nieuw sjabloon
  3. Beginnen met een bestaande sjabloon – een bestaand sjabloon selecteren die als basis gaat dienen voor een nieuw sjabloon

In dit artikel gaan we een volledig nieuw sjabloon maken, dus niet gebaseerd op een bestaand team of op een bestaand sjabloon. Er zijn dus wel veel opties als het gaat om het werken met sjablonen, doe daar je voordeel mee 🙂

Kies Een volledig nieuw sjabloon maken:

Klik op Volgende. Je komt nu in het scherm waar je de naam van het sjabloon kunt opgeven en een korte en lange beschrijving van het sjabloon. Deze beschrijvingen worden op verschillende plekken weergegeven:

Korte beschrijving
De korte beschrijving wordt gebruikt op plaatsen zoals het dialoogvenster voor het maken van nieuwe teams waar niet veel ruimte beschikbaar is, omdat er meerdere sjablonen tegelijkertijd worden weergegeven.

Lange beschrijving
De lange beschrijving wordt weergegeven op plaatsen zoals het scherm sjabloondetails, waar het volledige dialoogvenster aan de sjabloon is gewijd.

Als laatste kies je nog de taal die past bij de taal van jouw sjabloon. Standaard staat hier Nederlands geselecteerd.

Klik op Volgende.

Kanalen, tabbladen en apps

Nu komt de daadwerkelijke inrichting van het teamsjabloon. In het eerste onderdeel kun je de kanalen en tabs toevoegen. Elk nieuw team die straks op basis van dit sjabloon wordt gemaakt heeft standaard deze kanalen en tabs toegevoegd.

Klik op Toevoegen om je eerste kanaal toe te gaan voegen aan het sjabloon. Er komt nu een scherm op waarin je de Naam en een Beschrijving kunt opgeven.

Tip: Je kunt in de naam van een kanaal emoticons toevoegen. Dit kan het team ‘opleuken’ en kanalen meer verduidelijken. Druk op de Windows-toets + . (punt) en dan komt er een emoticon-kiezer tevoorschijn:

Druk op Windows-toets + . (punt) om de emoticon-kiezer tevoorschijn te toveren

Je kunt nu ook nog kiezen of het kanaal Standaard weergegeven moet worden bij alle gebruikers.

De laatste optie in dit venster is Een app voor deze sjabloon toevoegen. Dit is een zoekbox waarin we een app kunnen kiezen die we toewijzen aan dit kanaal. Zo kun je dus extra tabbladen in een kanaal plaatsen (naast Posts, Bestanden en Wiki) op basis van andere apps. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld het toevoegen van een SharePoint-documentenbibliotheek.

Ben je klaar met het toevoegen van kanalen dan hebben we nog één onderdeel: Apps. Hierin kun je apps toevoegen die standaard worden geïnstalleerd bij alle gebruikers die dit nieuwe sjabloon gebruiken.

Als test heb ik de app SharePoint News toegevoegd. Mijn scherm ziet er nu zo uit:

Klik op Verzenden als je klaar bent.

Je keert nu automatisch terug naar de teamsjablonen lijst. Jouw sjabloon staat helemaal bovenaan:

Jouw sjabloon is direct zichtbaar voor de hele organisatie.

Nieuw team maken op basis van jouw nieuwe sjabloon

Open Teams en ga naar het aanmaken van een nieuw team. Je krijgt nu weer de keus om een nieuw team aan te maken vanaf scratch (leeg team), of op basis van een ander team of een sjabloon. Je ziet nu ook jouw zojuist aangemaakte sjabloon erbij staan:

Vervolgens krijg je te zien welke kanalen er worden aangemaakt in jouw nieuwe team op basis van dit sjabloon en welke apps er standaard worden toegevoegd:

Klik op Start.

Nu moet je kiezen of het een privé of publiek toegankelijk team is. Hierna geef je op wat de naam van jouw nieuwe team wordt even eventueel een beschrijving van het team. Klik op Aanmaken wanneer je klaar bent.

Jouw team wordt nu aangemaakt. Dit kan wel even duren. Zoals de melding op het scherm nu aangeeft kun je het scherm sluiten en gewoon andere dingen gaan doen. Je krijgt een melding zodra het team is aangemaakt. Natuurlijk kun je ook gewoon wachten.

Jouw nieuwe team op basis van het nieuwe sjabloon is nu gemaakt! Het resultaat:

Hulp bij inrichten Teams

Zou je graag hulp willen hebben bij het inrichten van jouw Teams-omgeving of wil je eens goed laten controleren of jullie Teams en de mogelijkheden ervan ten volle benutten? Wij helpen jou graag bij het correct inrichten van Teams en weten welke beleidsinstellingen er nodig zijn om Teams goed aan te laten sluiten bij de werkwijze van de organisatie.
Stuur ons een bericht via de website of bel voor een vrijblijvend gesprek.

Gideon Kos

Gideon Kos

Microsoft 365 Specialist @ ModiShare

Microsoft (Office) 365 enthusiast with extensive experience designing and configuring M365 and SharePoint environments. Gideon is also a Microsoft Certified Trainer and regularly writes knowledge blogs on this website.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per maand

Op de hoogte blijven?

Schrijf je nu in op de mailinglist en ontvang maandelijks onze kennisblogs en Microsoft 365 nieuws in je mailbox.

Gelukt! Vanaf nu ontvang je maandelijks het laatste nieuws en handige kennis!