Verfraai jouw SharePoint pagina’s (en andere content) met Markdown: het wat en hoe

door | 15-11-21 | Blog | 0 Reacties

Met het steeds populairder wordende Markdown kun je ook in Microsoft 365 aan de slag om jouw content eenduidig en goed leesbaar te maken. Markdown is een simpele manier om stijl te geven aan teksten door het gebruik van eenvoudige leestekens. Zo kun je bijvoorbeeld mooi en snel content maken voor SharePoint pagina’s. Maar wist je ook dat Markdown ondersteund wordt in Microsoft Teams chatberichten? In dit artikel meer over wat Markdown is en hoe het werkt.

Markdown? Tell me more

Even wat geschiedenis. Markdown is een opmaaktaal uitgevonden door John Gruber, een invloedrijke techjournalist. Hij wilde de teksten die hij schreef voor zijn website eenvoudig voorzien van opmaak, maar zonder HTML-codes te gebruiken. Hij bedacht eenvoudige markeringen die aangeven hoe de tekst moet worden opgemaakt. Deze markeringen zijn zo logisch dat je ze ook zonder Markdown-kennis meestal direct begrijpt.

Een paar voorbeelden:

  • Kop – Allereerst een vette kop, voor de titel van je tekst. In HTML is dat een H1 en in Word kies je hiervoor de Kop 1 uit je stijlpaneel. In Markdown maak je deze kop door je woorden te onderstrepen met = tekens.
  • Opsomming (lijst) – Een logische manier op een opsomming te maken is per item een regel te starten met een – teken, dan een spatie en dan de tekst van het item. Het volgende item begin je dan net zo op de nieuwe regel.
  • Lijn – Wat is het meest voor de hand liggend om een horizontale lijn weer te geven? Liggende streepjes. In Markdown gebruik je er minimaal drie, meer mag ook.
  • Witregel – Deze is ook simpel: gewoon een regel leeg laten tussen twee alinea’s.

Om je te laten zien hoe een simpele tekst kan worden opgemaakt met Markdown heb ik hier een voorbeeld gemaakt. Ik heb de volgende tekst opgemaakt (let op de Markdown leestekens):

Markdown werkt heel goed
===============

Markdown is een opmaaktaal uitgevonden door John Gruber, een invloedrijke techjournalist. Hij wilde de teksten die hij schreef voor zijn website eenvoudig voorzien van opmaak, maar zonder HTML-codes te gebruiken.

---

Markdown biedt veel voordelen!

* Het is eenvoudig te leren
* Je hoeft er geen speciale software voor te installeren
* Microsoft 365 biedt support voor het gebruik van Markdown!

Hoe komt deze tekst er dan vervolgens uit te zien in SharePoint? Zo:

Door op alle pagina’s dezelfde Markdown leestekens te gebruiken kun je dus eenvoudig een mooie en duidelijk leesbare layoutstandaard bereiken voor de teksten die je schrijft.

Markdown in SharePoint Online

Hierboven heb je al gezien dat Markdown werkt in SharePoint Online. Je gebruikt hiervoor het webonderdeel Markdown:

Voeg je dit webonderdeel toe aan een pagina, dan zie je twee kolommen verschijnen. In de linkerkolom, met zwarte achtergrond, kun je jouw Markdown tekst schrijven, dus inclusief de Markdown leestekens. Aan de rechterkant verschijnt een live voorbeeld van de tekst die je maakt zoals het eruit komt te zien met gebruik van Markdown:

Er is met Markdown nog veel meer mogelijk dan enkel de simpele tekst die we nu hebben opgemaakt. Meer voorbeelden van wat mogelijk is later in dit artikel.

Markdown in Microsoft Teams

Ook in Teams is het mogelijk om Markdown leestekens te gebruiken. Voor de wat gevorderde WhatsApp-gebruikers onder ons zal dit gesneden koek zijn, want sommige van de volgende voorbeelden kun je ook gebruiken in het typen van berichten in WhatsApp. In Teams werkt dit hetzelfde. Wil je bijvoorbeeld vette tekst, dan typ je twee sterretjes gevold door de tekst die je vet wilt hebben en afgesloten met weer twee sterretjes: **vette tekst** maakt dus: vette tekst.

Nog meer voorbeelden:

Markdown is te gebruiken in chatberichten en de wiki.

Markdown gaat nog veel verder

Er is nog veel meer te doen met Markdown. Zo kun je bijvoorbeeld ook een tabel maken:

Er is online een handige tool te vinden waarmee je gemakkelijk en snel een tabel kunt maken. Het genereert de Markdown code automatisch.

Markdown in SharePoint neemt standaard de kleuren over die in het thema van de site staan.

Wil je werken met kopteksten in verschillende formaten? Dan gebruik je dit:

Hyperlinks zijn uiteraard ook mogelijk en zijn eenvoudig op te bouwen:

Afbeeldingen invoegen? Kan natuurlijk. En je gebruikt hier nagenoeg dezelfde syntax voor als die van de hyperlink, met het verschil dat je voor een afbeelding een uitroepteken gebruikt vóór de eerste bracket:

Soms wil je dat een afbeelding ook een hyperlink wordt zodat je er op kunt klikken en naar een andere pagina/site gaat. Gebruik dan een extra bracket aan de voorkant en sluit af met een sluitende bracket + hyperlink URL tussen haakjes:

[![Duimen omhoog](https://image.freepik.com/vrije-photo/vooraanzicht-van-handen-duimen-opdagen_23-2148775902.jpg)](https://www.modishare.nl)

Diverse vormen van Markdown

Er bestaat geen officiële Markdown opmaaktaal en dat betekent dat er meerdere versies bestaan. Het Markdown-webonderdeel in SharePoint gebruikt Marked syntax. Wil je meer weten over wat er allemaal nog meer kan met Markdown dan kun je de documentatie verder raadplegen.

Gideon Kos

Gideon Kos

Microsoft 365 Specialist @ ModiShare

Microsoft (Office) 365 enthusiast with extensive experience designing and configuring M365 and SharePoint environments. Gideon is also a Microsoft Certified Trainer and regularly writes knowledge blogs on this website.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Microsoft 365 nieuws en updates maandelijks in je inbox?

Met onze Monthly Recap mail ontvang je elke maand onze updates in jouw mailbox.

Per maand

Microsoft 365 nieuws en updates maandelijks in je inbox?

Met onze Monthly Recap mail ontvang je elke maand onze updates in jouw mailbox.