Windows 365 Cloud PC: wat het is en wat het kost

door | 22-07-21 | Microsoft 365, Windows 365 | 0 Reacties

Vanaf 2 augustus 2021 komt Microsoft met een nieuwe service: Windows 365 Cloud PC. Met deze service biedt Microsoft een wijze van virtualisatie aan zonder dat hier kennis of hardware voor nodig is. Met dit nieuwe Desktop as a Service (DaaS) principe kan er op een apparaat naar keuze verbinding worden gemaakt met een complete desktop in de cloud en daar is dus alleen een internetverbinding voor nodig.

Remote werken floreert

Gedurende de afgelopen 1,5 jaar hebben veel organisaties en werknemers de voordelen van remote werken ervaren. Ruim 90% van de werknemers geeft aan niet meer full time terug te willen naar kantoor. Een uitkomst om thuiswerken te bevorderen is het gebruik van virtualisatie software. Op deze behoefte springt de nieuwste service van Microsoft, de Windows 365 Cloud PC, in.

Hoe werkt het

Als er op een apparaat naar keuze een internetverbinding + moderne browser of Remote Desktop aanwezig is, kan Windows 365 Cloud PC gebruikt worden. Hierdoor heeft de werknemer direct toegang tot al haar apps, data en bestanden. Op het moment dat de medewerker ingelogd was op een computer en verder wil werken op een tablet, kan de medewerker direct inloggen op de tablet zonder de bestanden te hoeven opslaan of de Cloud PC moet afsluiten. De Windows 365 Cloud PC gaat verder waar de werknemer gebleven was.

Virtualisatie

Maar wacht even… was er niet al een service van Microsoft die virtualisatie mogelijk maakte? Jawel, die is er zeker, en wel in de vorm van Azure Virtual Desktop. Er zijn echter twee grote verschillen tussen deze services.

Het eerste verschil is de manier van facturatie. Azure Virtual Desktop berekent de prijs op basis van het verbruik. Deze wordt belast op het Azure abonnement. Windows 365 Cloud PC wordt gefactureerd op een maandelijks vast bedrag per gebruiker.

Het tweede verschil is de beheerbaarheid van Cloud PC. Waar voorheen de organisatie kennis en hardware voor virtualisatie extern moesten inkopen, neemt Microsoft met Windows 365 Cloud PC dit gedeelte van de organisatie uit handen. Het beheren van Cloud PC gaat vooral plaatsvinden in de Microsoft 365 admin portal of door middel van Graph API.

Met Windows 365 Cloud PC stream je een complete desktop ervaring naar al jouw apparaten

Microsoft probeert met Windows 365 Cloud PC de complexiteit van virtualisatie te verkleinen en ook mogelijk te maken voor de organisaties die niet de middelen hebben om Azure Virtual Desktop op te bouwen en te onderhouden.

Wat gaat het kosten

Microsoft biedt Windows 365 Cloud PC in twee varianten aan, te weten Business en Enterprise. In deze varianten kan de Cloud PC variërend geconfigureerd worden met een capaciteit van 1 tot 8 vCPU’s, 2 tot 32 GB intern geheugen en 64 tot 512 GB opslag.

Op dit moment is bekend dat de configuratie die Microsoft heeft gepresenteerd (2vCPU, 4 GB intern geheugen, 128 GB opslag) een prijskaartje zal krijgen van €26,- per gebruiker per maand.

Ramon Maanders

Ramon Maanders

Microsoft 365 Engineer @ ModiShare

Microsoft 365 | SharePoint | Teams | Power Platform

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Microsoft 365 nieuws en updates maandelijks in je inbox?

Met onze Monthly Recap mail ontvang je elke maand onze updates in jouw mailbox.

Per maand

Microsoft 365 nieuws en updates maandelijks in je inbox?

Met onze Monthly Recap mail ontvang je elke maand onze updates in jouw mailbox.

Microsoft 365 nieuws en updates maandelijks in je inbox?

Met onze Monthly Recap mail ontvang je elke maand onze updates in jouw mailbox.